KÖNYVTÁRMATEK

 

Példatár a könyvtár adataival 4-8. osztálosok azámára

 

A megoldásokat szívesen várjuk a könyvtár emailcímére: info@nagykar.hu.
Az üzenetet Kardos Ferencnek kell elküldeni KÖNYVTÁRMATEK címmel.
A legjobbakat Nagykanizsa madártávlati képével jutalmazzuk!

 

1. A Halis István Városi Könyvtár Zala megye legnagyobb könyvtára,  MMXI-ben ünneplelte megalapításának LX. évét, új épülete építésének X. esztendejét. Írd le ezeket a római számokat arab számokkal!


2. A Halis István Városi Könyvtárban kereshetsz egy kényelmes széket, leveheted kedvenc könyvedet a polcról és olvasgathatod. Naponta átlagosan 500-an látogatnak el személyesen a könyvtárba.Egy nap éppen 555-en léptek be a könyvtár kapuján. Közülük 257-en voltak iskolások, 140-en nyugdíjasok, 23-an egyetemisták, 145-en felnőttek, akik dolgoznak valahol.

Karikázd be, melyik igaz:

a, A diákok többen voltak, mint az egyetemisták és nyugdíjas emberek.

b, A dolgozó felnőttek kevesebben voltak, mint a nyugdíjasok.

c, A látogatók több, mint fele diák volt.


3. 2011-ben 412 féle újság új számai lapozgathatók a könyvtárban. Sokan azért járnak be a könyvtárba, hogy újságot olvassanak, vannak újságok, melyek kézről kézre járnak. Szerdán délután egy órától fél hétig van nyitva a könyvtár. Ha egy olvasó a Halis István Városi Könyvtár évfordulóiról szóló cikket (megjelent a képen látható Könyv, könyvtár, könyvtáros című lapban) 20 percig olvassa, akkor hány olvasó tudja ugyanezt a cikket nyitvatartási időben a könyvtárban elolvasni ezen a szerdán? Az utolsó olvasónak mennyi perce maradt a cikk elolvasására?

4. A könyveket nemcsak helyben lehet olvasni, hanem kölcsönözni is lehet őket. Egyszerre maximum 6 könyvet kölcsönözhetsz ki, vihetsz haza. Tegnap a másodikosok ellátogattak a könyvtárba. Harmincan vannak, de két gyerek beteg volt, nem jöhetett. A többiek közül azok, akik még nem voltak a könyvtár olvasói beiratkoztak és kölcsönöztek. Mindenki a lehető legtöbb könyvet vitte haza. Hány könyvvel indultak el a másodikosok a könyvtárból?


5. A 2005-ös statisztikai jelentés szerint a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár épületeinek az alapterülete 3840 m2 volt. Ugyanekkor Zalaegerszegen két nagy könyvtár szolgálta a város lakosságát: Az 1920 m2-es Deák Ferenc Megyei Könyvtár és az 1010 m2-es József Attila Városi Könyvtár

a, A zalaegerszegi könyvtárak alapterülete együttesen kisebb, vagy nagyobb-e a nagykanizsai könyvtár alapterületénél?

b, A megyei könyvtár alapterülete hányszor fér el a kanizsai könyvtárban?


6. Hétfőn, szerdán, pénteken délután egy órától fél hétig, kedden reggel kilenctől délután négyig, csütörtökön reggel kilenctől este fél hétig, szombatonként kilenc órától délután egyig tart nyitva a könyvtár főépülete a Kálvin téren.

a, Melyik a leghosszabb és legrövidebb nyitva tartású nap?
b, Hány órán át van nyitva a könyvtár egy héten?


7. A Halis István Városi Könyvtárban naponta 500-an olvasnak, interneteznek, lapozgatnak újságot, beszélgetnek. 

Ha 200 napot van nyitva a könyvtár egy esztendőben, akkor hány olvasó jött be a könyvtárban?

Ha az olvasók kétnegyede diák, egynegyede nyugdíjas, akkor hány felnőtt dolgozó olvasó járt a könyvtárban?


8. Kedvelt szolgáltatása a könyvtárnak a kölcsönzés. Könyvet, filmeket, hangoskönyveket, multumédiás cd-romokat lehet kölcsönözni. Ezeket összefoglaló néven dokumentumoknak hívjuk.  A könyvtár 250 000 dokumentuma közül évről évre 140 000 dokumentumot kölcsönöztek olvasóink.  Azonban olvasóink közül nem mindenki kölcsönöz, van aki csak újságot olvas, vagy internetezik.

a, Ha 2009-ben 145593 példány dokumentumot kölcsönzött a 9244 olvasó 75%-a, akkor hány dokumentumot kölcsönöztek fejenként.

b, Ha 2010-ben az 9510 olvasó 80%-a kölcsönzött fejeként 18 dokumentumot, akkor hány példányt vihettek haza összesen ebben az évben?


9,  Akönyvtárban a könyvtári állomány csökken és gyarapodik. Gyarapodik például akkor, amikor a könyvtár vásárol, ajándékba kap dokumentumokat, csökken például akkor, amikor elveszett vagy elhasználódott , elavult könyvet töröl. 2005 és 2009 között 40300 példánnyal gyarapodott a könyvtár és 43146 példánnyal csökkent. 

Hány dokumentum volt 2009 év végén a könyvtárban, ha 2005-ben 253829 dokumentumot számlált?


10. A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár utóbbi években beiratkozott olvasóinak számát látjátok az alábbi táblázatban.

év

2005

2006

2007

2008

2009

Halis István Városi Könyvtár

9536

9244

8863

8903

9244

Nagykanizsának ezekben az években körülbelül 50000 lakosa volt. Egy olvasó még átlagosan 1 családtagnak kölcsönzött könyvet. Akkor a lakosság hány %-a jutott könyvtári ellátáshoz évente?


Megosztás: